شرکت تهویه آذرنسیم با همکاری شرکت ساویس صنعت آسیا موفق به طراحی و ساخت اتاق های تمیز و هواسازهای این آزمایشگاه شدند.
با راهاندازی نخستین آزمایشگاه ساخت دیجیتال، ایران حرکت خود به سمت خودکفایی در صنعت الکترونیک را آغاز کرده است. در این گزارش به کارکردهای این فبلب الکترونیک پرداختهایم.
گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس: شهین مردانی: محققان ایرانی در حوزه الکترونیک گام بلندی برداشتند و با راهاندازی نخستین فبلب الکترونیک به سمت خودکفایی در این صنعت کلیدی حرکت کردند. فبلب (FabLab) اختصار عبارت فبریکیشن لابراتوار (Fabrication Laboratory) است که نوعی آزمایشگاه برای بررسی، توسعه و تحقیق در موضوع ساخت دیجیتال به حساب میآید. فب میکرو-نانو الکترونیک که حدود ۱۱ روز پیش توسط سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و سعید سرکار، دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، در پارک فناوری پردیس افتتاح شد، قرار است بهعنوان مرکزی برای تحقیقات و توسعه فناوریها در حوزه نانو الکترونیک و میکروالکترونیک ایران باشد.
اهالی رسانه روز گذشته از این فب بازدید کردند و به گفتوگو با مسئولان آن پرداختند.
* آغاز برنامه ساخت از سال ۹۳
مهدی ضیغمی، مدیر گروه نوآوری و توسعه فناوری ستاد ویژه فاری نانو: برنامه ساخت این آزمایشگاه دیجیتال از سال ۹۳ آغاز شد ولی ایدههای اولیه این طرح مربوط به اوایل سال ۹۰ میشود. در جهان فبها به خصوص در حوزه الکترونیک برای توسعه کاربرد از لب (آزمایشگاه) به سمت کارخانه چنین مراکزی وجود دارد.
هزینه واردات هر دستگاه به اندازه ساخت کل فب و تجهیزات درون آن است
این آزمایشگاه دیجیتال که در حال حاضر ساخته شده یک فبلب مقدماتی است، گرچه برای کشور ما و برای تیمی که آن را ساخته هزینه زیادی دربرداشته و کار سنگینی اجرا شده است، اما اگر قرار بود دستگاههایی شبیه به این دستگاههایی که در این نمایشگاه حضور دارند از خارج از کشور وارد شوند هزینه واردات هر یک دستگاه با هزینه کل ساخت این ساختمان و تمام دستگاههای آن برابری میکرد؛ بنابراین شرایط واردات این دستگاهها مهیا نبود، ضمن اینکه دستگاههای مذکور به قدری دقیق هستند که با توجه به تحریمی بودن آنها اگر یکبار خراب شوند حتی امکان تعمیر آنها وجود ندارد.
همه دستگاهها تولید داخل هستند
برای ساخت این فب و تجهیزات موجود در آن بالغ بر ۴۵ میلیارد تومان هزینه شده است و همه این دستگاهها تولید داخل هستند که به کمک محققان صورت گرفته است. تنها نمونه خارجی یک دستگاه این نمایشگاه بین ۲ تا ۲.۵ میلیون دلار قیمت دارد؛ امکان واردات دستگاهی با این قیمت وجود ندارد ضمن اینکه احتمال خرابی هم وجود دارد؛ بسیاری از دستگاههایی که در حوزه آزمایشگاه وارد شدهاند در چنین شرایطی به سر میبرند؛ یعنی خراب شده و حالا شرایط تعمیر آنها مهیا نیست.
ایران فبلب نداشت
ما تا حالا در ایران، آزمایشگاه ساخت دیجیتال نداشتیم، اگر هم فبی وجود داشته در حوزههای نظامی است که دسترسی برای افراد عادی به هیچ وجه وجود ندارد و حتی شاید بسیاری از افراد از وجود آن آگاه نباشند.
صاحب امتیاز فبها در جهان
صاحب امتیاز این آزمایشگاهها در جهان منهای آمریکا و کشورهای اروپایی در آسیا ژاپن، چین و کره است که به شدت در بحث فبهای الکترونیک پیشرو هستند؛ برای تجهیز یک فب دولتی در خارج از شهر سئول بیش از ۳۰۰ میلیون دلار سالها پیش هزینه شده بود؛ دستگاههایی از ژاپن و آلمان برای تجهیز آن وارد کرده بودند و در اختیار تیمهای پژوهشی و شرکتهای نوپا قرار داده بودند تا بتوانند صنعت را گسترش دهند. این فب به قدری پیشرفته بود که به برندهای سامسونگ و الجی اجازه داده بودند تا تیمهای R&D آنها، زمانهایی که تیمهای تحقیقاتی پشت این دستگاهها کار ندارند قرار بگیرند و برای تولید نمونه اولیه در آنجا حضور داشته باشند. در چین و ژاپن به وفور از این فبها وجود دارد. برخی از شرکتها نیز آزمایشگاه جدا برای خود دارند. یکی از شرکتهایی که در حوزه تجهیزات پزشکی، شرکت بزرگ و به نامی است فقط منطقه فبریشن آن دو سه هزار متر مربع مساحت دارد که در دل همین شرکت قرار دارد.
جهت مطالعه کامل تر بر روی لینک منبع اصلی خبر در خبر گزاری فارس نیوز کلیک نمایید.