دسته بندی هوارسان ها به لحاظ کاربری
تفاوت انواع هوارسان ها در چیست؟ دسته بندی هوارسان ها بر چه اساس می باشد؟ چند مدل هوارسان داریم؟
به طور کلی هوارسان ها را بر اساس کاربری و نوع عملکرد آن ها و یا تکنولوژی مورد استفاده در آن ها دسته بندی می کنند و اصلی ترین دسته بندی هوارسان ها بر این اساس می باشد:
- صنعتی با کویل سرمایی و یا تبخیری (ایرواشر)
- هایژنیک
- بازیافت انرژی (Heat Recovery)
- چند منطقه ای یا تک منطقه ای
- هوارسان حجم متغیر (VAV)
هوارسان صنعتی :
این نوع هوارسان ها به طور معمول پر استفاده ترین نوع هوارسان در کاربری های مختلف هستند که بسته به نوع کاربری هم با کویل سرمایی آب سرد و هم با سیستم تبخیری (ایرواشر) به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. در مقالات قبلی به طور مفصل ویژگی های مختلف این هوارسان ها مورد بررسی قرار گرفت.
هوارسان های هایژنیک:
در مکان هایی که تمیز بودن هوا از اهمیت بالایی برخوردار است، بسته به کلاس کاری مورد نیاز(دفعات تعویض هوا و فیلتراسیون) از هوارسان های هایژنیک استفاده می شود. رعایت استانداردهای بین المللی (ISO,GMP,VDI,209D,…) در طراحی و ساخت این هوارسان ها مهمترین فاکتور برای داشتن یک اتاق تمیز (Clean Room) می باشد.
هوارسان های بازیافت انرژی (Heat Recovery)
هیت ریکاوری روشی است که در آن انرژی هوایی که به بیرون منتقل میشود را گرفته و به هوایی که قرار است به داخل وارد شود انتقال میدهد. در واقع هیت ریکاوری هوای تازه را در تابستان پیش سرد و در زمستان پیش گرم می کند. استفاده از سیستم هیت ریکاوری بهعنوان یک روش بهینهسازی مصرف انرژی در دستگاه هوارسان سبب کاهش ملزومات حرارتی، کاهش ابعاد دستگاه و ظرفیت کویل های گرمایشی-سرمایشی، کاهش ظرفیت بویلر و چیلر و در نتیجه کاهش هزینه اولیه و صرفهجویی در مصرف انرژی میگردد.
هوارسان های چند منطقه ای (Multi Zone)
در این سیستم هر ناحیه از ساختمان به عنوان یک فضای واحد در نظر گرفته می شود. چنانچه بخواهیم کنترل دمایی هر بخش از ساختمان به صورت مجزا و جداگانه از سایر قسمت های ساختمان صورت گیرد و شرایط دمایی اعمال شده در هر ناحیه مسقل از نواحی دیگر ساختمان باشد، باید از هوارسان های چند منطقه ای یا هوارسان های مولتی زون استفاده نماییم. در هوارسان های چند منطقه ای به کانال های توزیع و پخش هوای مجهز به دمپرهای قابل کنترل در خروجی دستگاه نیاز داریم، بنابراین متوازن کردن سیستم نیز به سادگی امکان پذیر است. در این سیستم از الکتروموتورهای دور متغیر یا اینورتر استفاده می شود. عمل پخش هوای سرد و گرم هم توسط دو کانال به جعبه هایی به نام ترمینال باکس صورت می گردد. کانال هوای سرد و گرم تعبیه شده در هوارسان مجهز به دمپر بوده تا فرمان تغییر دما را اجرا کنند. در نتیجه هوای سرد و گرم با نسبت های مختلف با هم مخلوط شده و به ناحیه مورد نظر وارد می شود تا دما را در بهترین حالت ممکن تنظیم کند.
هوارسان حجم متغیر (Variable Air Volume)
سیستم تهویه حجم متغیر نوعی سیستم توزیع کننده هوای گرم و سرد با حجم هوای متغیر و به صورت مرکزی است. در این سیستم با جایگذاری باکس های توزیع هوا که وی ای وی باکس (VAV BOX) نامیده میشوند میزان هوای ورودی به هر ناحیه کنترل میشود و این باکس ها حجم هوای ورودی را کنترل می کنند.
واحد فنی و مهندسی