در این مقاله قصد داریم عملکرد سیستم فریز پروتکشن را در دستگاه های هواساز مورد بررسی قرار داده و سپس به شرح اجزاء آن پرداخته و همچنین اصول نصب سیستم فریز پروتکشن را در دستگاه های هواساز آموزش دهیم.
عملکرد سیستم فریز پروتکشن
هدف از اجرای این سیستم در واقع حفاظت از یخ زدگی کویل آبگرم دستگاه در فصول سرد سال می باشد.در صورتی که کویل آبگرم به هر دلیلی اعم از عدم عملکرد بویلر،عدم عملکرد پمپ،هوا گرفتن کویل،سوراخ بودن کویل و …، نتواند به وظیفه خود عمل کند دمای هوای خروجی از کویل افت پیدا کرده و در صورت افت شدید دما در هواسازهای با “صد درصد هوای تازه” امکان یخ زدگی و متعاقبا ترکیدگی کویل وجود دارد.
اجزاء سیستم فریز پروتکشن یا حفاظت از یخ زدگی شامل موارد ذیل می باشد
۱- ترموستات ضد یخ زدگی جهت نصب پس از کویل آبگرم
۲- موتور دمپر هوای تازه با مکانیزم فنر برگشتی
۳- عملگر الکتریکی شیر کنترل سه راهی
۴- تابلوی کنترل
آشنایی با الزامات سیستم فریز پروتکشن
- ترموستات کنترل دمای هوای دستگاه های هواساز بصورت Full Fresh ، که اصولا جهت کاربرد در اتاق کنترل (فضای مورد نیازی که قرار هست هوا تزریق شود) نصب می شود را باید در کانال رفت (Supply) نصب کنیم.
- در هنگام استارت اولیه یعنی شروع کار فن دستگاه ، شیر سلونوئیدی انرژی الکتریکی را دریافت کرده و سیگنال مربوطه را به موتور دمپر دو حالته و دمپر هوای تازه ارسال کرده که نهایتا منجر به باز شدن دمپر می شود.
نکته : اگر دستگاه هوارسان، هوادهی بیش از 20000 CFM داشته باشد، باید ابتدا دمپر قبل از اینکه فن روشن شود، باز باشد، چرا که اگر این امر رخ ندهد باعث ایجاد فشار منفی زیادی در دستگاه خواهد شد.
عملکرد فریز پروتکشن در هوارسان
آموزش نصب سیستم فریز پروتکشن در دستگاه های هوارسان فول فرش
- با نصب یک ترموستات دو حالته که روی کویل گرمایی نصب شده است، اگر دمای محیط کمتر از ۳۵ درجه سلسیوس ( مطابق پیشنهاد اشری) باشد، آنگاه دستور باز کردن شیر را صادر میکند.
- فریز پروتکشن که جهت حفاظت کویل از یخ زدگی در فصل زمستان نصب شده است زمانی که به دمای تنظیم شده مورد نظر رسید، می باید دو فرمان صادر کند، اول اینکه در ابتدا فن باید خاموش شود و دوم اینکه دمپر هوای تازه بسته شود.
- نکته : در صورتی که دستگاه بصورت ۱۰۰ درصد هوای تازه کار میکند و دستگاه دارای کویل پیش گرمکن است، فیلتر اولیه را باید بعد از کویل پیش گرمکن نصب کرد تا در صورت ورود قطرات باران و برف و یخ زدن آنها ، فیلتر را مسدود نکند.(البته این مورد درصورتی است که فاصله فیلتر با هوای تازه خیلی کم باشد)
- هنگام انتخاب و طراحی موتور دمپر، نوع آن باید فنر برگشت انتخاب گردد.
نکاتی که باید در رابطه با سیستم فریز پروتکشن در دستگاه های هوارسان حجم ثابت فول فرش رعایت کرد
- سنسور دمای نصب شده باید بصورت زیگزاگ کل سطح کویل را فراگیرد ودستگاه در یک باکس شیشه ای در رویت اپراتور در بیرون از دستگاه نصب گردد.
- در صورت افت دمای خروجی از کویل آبگرم ( معمولا کمتر از ۵ درجه سانتی گراد) دمپر هوای تازه نیز بسته و به شیر کنترل سه راهی خط ورودی آبگرم فرمان داده میشود تا ۱۰۰ درصد دبی آب گرم را وارد کویل کند
- در هنگام ساخت دستگاه دقت داشته باشیم در صورت نصب سیستم حفاظت از یخ زدگی روی هوارسان ها بایستی فاصله مناسب بین کویل های آبگرم و آب سرد( درصورت وجود) به منظور نصب و دسترسی به ترموستات پیش بینی گردد.
- دقت داشته باشیم که چرخاندن آب گرم داخل کویل توسط پمپ یکی از راه های حفاظت از یخ زدگی کویل می باشد (پس از عمل کردن فریز پروتکشن) که اصولا این بخش بستگی به سیستم کنترلی دستگاه وجود دارد.
- همچنین در اغلب پروژه ها با توجه به اینکه امکان استارت پمپ های گرمایشی وجود ندارد لذا جهت کنترل از المنت های حرارتی در داخل کویل و یا در طرفین کویل نصب میگردد تا در هنگام رسیدن به دما عمل کرده تا باعث ایجاد یخ زدگی کویل نگردد.