مقالات
هواساز چیست به همراه مزایا، معایب و انواع آن
دستگاه هواساز صنعتی
فهرست مطالب
    برای شروع تولید جدول مطالب ، یک هدر اضافه کنید

    هواساز، دستگاهی برای فیلتر نمودن، تنظیم دما، تنظیم رطوبت، کنترل سرعت و توزیع هوای ورودی به ساختمان، آپارتمان، سوله صنعتی و یا هر نوع ساختمان دیگری است و به همین خاطر از نظر کاربرد به انواع هواساز ساختمانی (آپارتمانی یا همان هواساز خانگی) و نیز هواساز صنعتی و البته هواساز هایژنیک (هواساز بیمارستانی) دسته بندی می شود.

    هواساز ساختمانی چیست؟

    امروزه در مجتمع های مسکونی و ساختمان های شخصی و یا حتی در مجتمع های مسکونی بزرگ و یا حتی آپارتمان های کوچک به دلیل حفظ کیفیت هوا و تامین هوای تازه می توان از هواسازهای مستقل، سیستم تهویه و تصفیه هوای مرکزی HRV  یا هوارسان های مرکزی جهت تامین هوای تازه به عنوان بهترین ابزار برای تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی استفاده نمود.

    به مدل های کوچکتر هواساز ساختمانی، دستگاه هواساز خانگی گفته می شود و معمولا برای این مدل با ابعاد کوچک، سیستم رطوبت زنی و رطوبت زدایی در نظر گرفته نمی شود (البته طبق نیاز قابلیت سفارشی سازی دارد). معمولا جریان آب گرم درون کویل های آن، از طریق پکیج گازسوز یا بویلر تعبیه شده در موتورخانه و جریان آب سرد درون کویل های آن، از طریق دستگاه مینی چیلر آپارتمانی تامین می شود.

    هواساز صنعتی چیست؟

    دستگاه هواساز صنعتی مخصوص تهویه سالن های بزرگ ورزشی، محیط های عمومی بزرگ، فروشگاه ها و مجتمع های تفریحی و … می باشد.

    در مکان های ذکر شده در این قسمت، با توجه به جمعیت بالای جمعیت باید کیفیت هوا به گونه ای باشد که افراد در آن سرما در زمستان، گرما در تابستان و یا خشکی هوا را احساس نکنند و سطح دی اکسید کربن بالاتر از استاندارد نرود و بتوان ACH مورد نیاز را طبق استاندارد فراهم کرد تا بوهای نامطلوب نیز از فضای مورد استفاده تخلیه گردد.

    با توجه به بزرگ بودن فضای سوله ها ، افزایش مقدار گردش هوا (سیرکولاسیون هوا) و نیز استفاده از فیلترهای متفاوت مطرح می شود تا هم در مصرف انرژی با سیرکولاسیون هوا صرفه جویی شود و هم از ورود یا انتقال آلاینده های صنعتی جلوگیری شود ولی در کل کارکرد آن شبیه نوع ساختمانی است.

    هواساز هایژنیک یا هواساز بیمارستانی چیست ؟

    هواساز هایژنیک در محیط های درمانی و بیمارستان ها و صنایع داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد که در چنین مکان هایی به دلیل اهمیت دمای محیط و همچنین فیلتراسیون هوا، هوارسان با توجه به ابعاد متفاوتی و ظرفیت های گوناگونی که دارد، به عنوان بهترین سیستم تهویه شناخته می شود.

    دما و رطوبت به همراه پاکسازی هوا در چنین محیط هایی اهمیت فراوانی دارند، به این دلیل که به صورت مستقیم با شرایط بیماران در ارتباط هستند. در بیمارستانها و صنایع داروسازی از هواساز هایژنیک مجهز به سیستم کنترلی پیشرفته استفاده می شود.

    عملکرد دستگاه هواساز یا هوارسان به چه صورت است؟ اصولا عملکرد دستگاه هوساز در سه حوزه گرمایش، سرمایش و رطوبت می باشد که به ذکر جزئیات عملکرد آن می پردازیم:

    عملکرد هواساز در حالت رطوبت :

    هوارسان با استفاده از انواع رطوبت زن، هوای مورد نظر را به میزان مشخص مرطوب می کند.

    عملکرد هواساز در حالت گرمایش :

    آب گرم یا بخار داغ از بویلر به وسیله لوله های گرم به هوارسان منتقل شده و درون کویل گرمایشی جریان می یابند. حال و با عبور هوا به وسیله فن،  هوای گرم از طریق کانال ها به درون محیط ارسال می شود.

    عملکرد هواساز در حالت سرمایش:

    مبرد و یا آب سرد شده از درون چیلر که می تواند چیلر جذبی، چیلر تراکمی یا چیلر سانتریفیوژ باشد، به وسیله لوله و یا به صورت مستقیم به درون کویل سرد هواساز انتقال پیدا می کنند. حال با عبور هوا از روی کویل به واسطه ی فشار استاتیکی ایجاد شده توسط  فن و الکتروموتور، هوای سرد شده از طریق کانال ها به محیط انتقال پیدا می کند.

    مزایا و معایب دستگاه هواساز:

    دستگاه هواساز دستگاهی است که پس از گرم و سرد کردن و همچنین فیلتر کردن و تنظیم رطوبت هوا، هوا را در کل ساختمان توزیع میکند البته با استفاده از کانال ها.

    مزایا و معایب دستگاه هواساز در مقابل سیستم های بدون کانال است که عملیات رساندن گرما و سرما را انجام میدهند.منظور از سیستم های بدون کانال فنکویل می باشد.

    برتری هواساز نسبت به فن کویل ها این است که هواساز میتواند هوای تازه را به درون ساختمان وارد کند که از این نظر به دو دسته تقسیم بندی می شود:

    الف : هواساز معمولی

    ب: هواساز فول فرش

    منظور از فول فرش در اینجا یعنی اینکه 100% هوای ساختمان از هوای آزاد و بیرون تامین می شود و هیچ هوایی از داخل ساختمان وارد دستگاه نمی شود.

    اجزای اصلی دستگاه هواساز هایژنیک، ساختمانی، صنعتی

    دستگاه هواساز معمولا جعبه فلزی بزرگی است که شامل، دمنده، کویل های گرم و سرد، محفظه فیلتر، صداگیر و دمپر می باشد. هواساز ها عموما به مجرای کانالی سیستم های تهویه مطبوع، یعنی جایی که هوای برگشتی ساختمان باید به آنجا رود متصل میگردد. گاهی نیز هواساز هوای تازه وهوای برگشتی را ازفضای داخل دریافت می کنند.

    هواسازهای کوچک دارای فیلتر هوا، کویل و دمنده می باشند و تحت عنوان ترمینال یونیت معرفی می شوند. این ترمینال یونیت های ساده را کویل دمنده یا فن کویل می گویند. معمولا تمامی مواردی که در قسمت زیر توضیح داده شده است در تمامی دستگاه های هواساز به کار گرفته می شود مگر در برخی دستگاه ها با شرایط ساخت متقاوت.به عنوان مثال فیلتر هپا در دستگاه هواساز هایژنیک.

    جنس بدنه هواساز:

    یکی از اجزای اصلی بدنه است که معمولا از ورق های فولاد گالوانیزه ساخته می شود و استراکچری که بدنه بر روی آن سوار می شود معمولا از جنس آلومینیوم است. البته در هوارسانهای هایژنیک به دلایل فنی از فولاد ضد زنگ استنلس استیل استفاده می شود.

    موتور و فن:

    از اصلی ترین اجزای سیستم های هوارسان هستند. انواع فن های آکسیال، بکوارد، پلاگ فن در هواسازها به کار می رود که هرکدام درای قابلیت های خاصی است. تفاوت این فن ها در مواردی مانند مدل مکش یا دهش هوا، قدرت پرتاب باد، سر و صدا است.

    کانال و دمپر:

    این اجزا مهمترین قسمت ها در کنترل دبی هوای خروجی از هوارسان و انتقال آن به قسمت های مختلف هستند. دمپر ها معمولا از نوع تیغه ای بوده و با تغییر زاویه می توانند دبی و میزان هوا را در قسمت سرد و گرم کنترل کنند.

    تجهیزات و قطعات کنترل کننده:

    الکتریکی و مکانیکی شامل ترموستات یا سنسور جهت تنظیم دما ، تنظیم کننده رطوبت ، تجهیزات کنترل کننده سرعت حرکت هوا و …

    کویل سرمایشی:

    بسته به نوع و ساختار مورد استفاده در هوارسان؛ در این قسمت که شامل لوله هایی با شکل خاص است، مبرد و یا آب سرد شده ارسالی از چیلر یا کندانسینگ یونیت جریان می یابد و سرمایش و کاهش دما را صورت می دهد.

    کویل گرمایشی:

    در این قسمت دقیقا بر خلاف قسمت قبلی، آب گرم از بویلر منتقل می شود و گرمایش صورت می گیرد.

    فیلترهای هواساز:

    فیلترهای قابل شستشو ، هپا و اولپا از جنس بوروسیلیکات ، فیلتر کربن فعال با قدرت جذب ذرات معلق ۰٫۳ تا ۱۲ میکرون اولین بخش از ورودی هوا به درون دستگاه، بخش فیلتر هوارسان است.

    در این بخش انواع غبار و ذرات گرفته شده و هوای ورودی تا حد زیادی بسته به نوع فیلتر پاکسازی و تصفیه می شود. از انواع این فیلتر ها می توان به پیش فیلتر های آلومینیومی قابل شستشو ، فیلتر های کیسه ای و  هپا اشاره کرد.

    نحوه نصب هواساز:

    برای نصب و راه اندازی دستگاه هواساز باید یکسری نکاتی رو مد نظر قرار دهیم.برای نصب هواساز در پشت بام و یا در کف ساختمان باید مطابق با شرایط ساختمان محل نصب انتخاب شود چرا که میتواند این کار مزایا و معایبی را به همراه داشته باشد.

    بنابراین بهتر است قبل از خرید دستگاه هواساز، یک بررسی فنی از محل نصب و پروژه توسط شرکت تهویه آذرنسیم به عمل آید تا با توجه به وزن و حجم دستگاه بتوان آن را در بهترین شرایط از لحاظ موقعیت مکانی قرار داد تا هیچ گونه آسیبی به ساختمان و یا سازه ای که دستگاه بر روی آن نصب می شود وارد نشود.

    برای نصب دستگاه هواساز باید حتما از کارشناسان متخصص این شرکت استفاده کرد چرا که علاوه بر توان اجرایی و ده ها سال تخصصی که این افراد در زمینه نصب و راه اندازی دستگاه های هواساز دارند  و همچنین حتما برای شروع گارانتی باید متخصصان این شرکت دستگاه هواساز را نصب و تحویل دهند.

    پرسش های متداول

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *